Składniki
- Poziom trudności: łatwe
-
Ciasto
- 6 jaj
- 20 dkg cukru
- 1 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna lub masło roślinne
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 12 łyżek kwaśnej śmietany
- ponadto: agrest z syropu (mogą być też wiśnie lub brzoskwinie), bakalie
Krem
Przygotowanie
Ciasto. Jaja ubić z cukrem. Mąkę, kakao i proszek wymieszać. Dodać do jaj ubitych z cukrem. Piec jak biszkopt (180' 25-30 minut).
Krem. Margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Śmietanę ubić i dodać do masy.
Biszkopt przekroić na pół. Część kremu dać do środka, resztę wyłożyć na wierzch. Na masie ułożyć odsączony agrest i bakalie. Całość niejednolicie polać polewą czekoladową.
Tagi: biszkopt, krem, polewa czekoladowa
Mmm, uwielbiam agrest. Niech już się zacznie lato pełne owoców!