Przepisy kulinarne z czosnek

krem jarzynowy z dynią

Krem jarzynowy z dynią

Warzywa obrać, pokroić w większą kostkę i poddusić na oliwie. Jak trochę zmiękną, zalać wodą do przykrycia warzyw i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Zblendować i doprawić.
Podawać z grzankami i/lub uprażonymi pestkami dyni.

Dorsz w czosnku i cytrynie

Dorsz w czosnku i cytrynie

W małej miseczce wymieszać oliwę, koperek, czosnek, sól i oba rodzaje papryki, aż powstanie pasta.
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje i dokładnie natrzeć przygotowaną wcześniej pastą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić sokiem z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 200'C około 10-15 minut (aż wnętrze ryby będzie białe a wierzch się zrumieni).

Cukinia smażona z czosnkiem

Cukinia smażona z czosnkiem

Cukinię umyć i pokroić na plasterki grubości ok. 1cm. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, na średnim ogniu delikatnie podsmażyć czosnek, potem smażyć plasterki cukinii, z obu stron, powoli żeby nie przypalić czosnku. Na koniec delikatnie posolić.
Świetna ciepła przekąską i dodatek do obiadu.

Łosoś w porach

Łosoś w porach

Przygotowany w ten sposób łosoś jest niezwykle delikatny. Mięso nie jest suche. Ma wyraźny smak i zapach czosnku. Wspaniale komponuje… Czytaj dalej »

Pory przekroić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
Łososia wysmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić sokiem z cytryny.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 3 prostokąty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć kawałki łososia. Przykryć porami, posypać szczypiorkiem i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać bardzo ciasno. Dzięki zebranej parze ryba nie wyschnie.
Paczuszki z łososiem ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut.

Surowy-kalafior-z-czosnkiem

Surowy kalafior z czosnkiem

Kalafior podzielić na małe różyczki, umyć i odsączyć. Dobrze posolić i zostawić na ok. 2 godziny aż trochę zmięknie. Wtedy odlać wodę, dodać sprasowany czosnek i majonez. Zamieszać. Podawać po chwili.

Polędwica pieczona z warzywami

Polędwica pieczona z warzywami

Polędwicę pomazać olejem i oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na naczyniu żaroodpornym. Obrać warzywa. Cebule pokroić w ćwiartki, marchewki wzdłuż i potem na 2-3 części. Czosnek, marchewki, cebule i śliwki dorzucić do polędwicy, po wierzchu polać lekko olejem. Piec w temperaturze 190'C około godziny.
Całość ma ciekawy, słodkawy smak. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, które można pokroić w ćwiartki, pomazać w misce olejem i ulubionymi przyprawami i piec przy okazji na blaszce 30 minut przed końcem upieczenia polędwicy.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą oraz drobiem

Drobno siekam cebulę i przysmażam na łyżce / dwóch oleju, w którym są suszone pomidory. Dodaję kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Jak już mięcho będzie obsmażone, to dodaję ok. pół słoika (można cały, jak kto lubi) pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Chwilkę przesmażam wszystko razem, żeby mięso nabrało aromatu od pomidorów. Dodaję szpinak. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło i sprawdzam stan rozmrożenia szpinaku. Jak już będzie rozmrożony i trochę przesmażony z resztą, wyłączam patelnię i dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Mieszam z resztą farszu, ale pilnuję, żeby się za bardzo nie roztopił. Do tego dodaję dużo posiekanego czosnku (nie smażę go, żeby nie zgorzkniał).
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do temp. 180st., wykładam formę do tarty, ciastem francuskim. Nakładam nieco schłodzony farsz. Rozbijam jajka, mieszam ze śmietaną (można też dodać odrobinę mleka, żeby rzadsze było) na jednolitą masę. Wlewam na farsz i wsadzam do piekarnika na ok. 40 - 50 min. Najlepsza jest świeża i na ciepło.

HPIM1617.JPG

Sos czosnkowy

Majonez wymieszać ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku.

Najlepiej odstawić na parę godzin aż się przegryzie.