Przepisy kulinarne z papryka

Dorsz w czosnku i cytrynie

W małej miseczce wymieszać oliwę, koperek, czosnek, sól i oba rodzaje papryki, aż powstanie pasta.
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje i dokładnie natrzeć przygotowaną wcześniej pastą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić sokiem z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 200'C około 10-15 minut (aż wnętrze ryby będzie białe a wierzch się zrumieni).

Szybki pasztet drobiowy

Szybki domowy pasztet, bez zapiekania.

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i wątróbkę. W razie potrzeby dolać odrobinę oliwy. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Gotowe mięso również odstawić do wystygnięcia. Połączyć wystudzone warzywa z mięsem, dodać zimne masło i całość zblendować.
Zamiast papryki można dodać inne warzywa (marchewkę, pieczarki, fasolę).

Sałatka z kurczakiem i camembertem

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć ziołami i obsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. W międzyczasie umyć warzywa. Do dużej miski wrzucić mix sałat, lekko podusić dłonią. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka, pokrojone w czwórki pomidorki i w kostkę camembert. Dorzucić kurczaka razem z oliwą, na której się smażył. Delikatnie zamieszać.
Najlepiej podawać z jeszcze ciepłym kurczakiem i podgrzaną bagietką.

Omlet z warzywami

Omlet a’la pizza dla amatorów warzyw.

Warzywa obrać i umyć. Brukselkę pokroić w plasterki, marchewkę obieraczką w cienkie niezbyt długie plastry, paprykę pokroić w kostkę. Całość wrzucić do większej miski, dodać oliwki.
Jajka wbić do osobnego naczynia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (powinno ich być sporo, by smak omleta był zdecydowany). Wszystko razem ubić.
Masę jajeczną wlać do miski z warzywami, dobrze wymieszać.
Przygotować prostokątna formę do zapiekania. Wyłożyć ją papierem i posmarować oliwą. Wlać warzywa z jajkami i zapiekać w 180'C około 20 minut. Gotowy omlet zwilżyć z wierzchu resztą oliwy. Podawać na ciepło.

Gulasz z indyka

Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i łyżką mąki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Krótko podsmażyć na rozgrzanym w dużej patelni oleju, następnie podlać wodą do przykrycia mięsa i dusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, pokrojoną w słupki marchewkę i w pół krążki cebulę. W razie potrzeby uzupełnić wyparowaną wodę i dusić całość na małym ogniu do miękkości warzyw, ok. 10-15 minut. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą, zagotować, posypać natką pietruszki i szczypiorkiem i zamieszać.
Podawać z kaszą.

Kurczak z papryką i kukurydzą

Olej wymieszać w miseczce ze słodką papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć podudzia i, jeśli przygotowujemy danie odpowiednio wcześniej, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Paprykę pokroić na kawałki i razem z odciętymi ziarnami kukurydzy umieścić na spodzie naczynia do zapiekania. Na warzywach ułożyć mięso i gałązki tymianku. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180'C, w połowie obrócić mięso na drugą stronę. Potem jeszcze dopiec 10-15 minut w wyższej temperaturze, żeby podudzia ładnie się zrumieniły.

Kotleciki drobiowe z papryką

Len miksujemy na mąkę. Dodajemy pierś z kurczaka oraz paprykę i wszystko blendujemy. Dorzucamy przyprawy, sprasowany czosnek, amarantus i całość dobrze mieszamy. Kotleciki nakładamy łyżką na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 150'C.

Wieprzowina po chińsku

Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 6 minut. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać 2 łyżki oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos. Gotować jeszcze przez około 3 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Można posypać szczypiorkiem.

Makaron zapiekany z brokułami i serem

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z ulubionymi przyprawami. Warzywa umyć. Pomidory pokroić na pół, paprykę w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego.

Przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze zamieszać, powoli wlewać mleko, aby nie powstały grudki. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Gotowy sos wlać do naczynia żaroodpornego na zapiekankę. Całość wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.

Leczo z chorizo i kukurydzą

Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę obkroić z nasion, kolby wyrzucić, kukurydzę z puszki odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozgnieść praską. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć kiełbasę i smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron aż lekko się zrumieni, a tłuszcz się wytopi. Kiełbasę wyjąć na talerz.
Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać paprykę w proszku (słodką, ostrą, wędzoną) i smażyć kilkanaście sekund. Dodać kukurydzę oraz paprykę i smażyć przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać pomidory i zagotować. Dodać sos pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 12 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Dodać odłożoną kiełbasę, posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem lub z ryżem.