Makaron zapiekany z brokułami i serem - przepis

Makaron zapiekany z brokułami i serem
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (Oceń ten przepis!)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 25 min
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 4-5
  • Poziom trudności: łatwe
  • opakowanie makaronu kokardki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia czerwona cebula
  • ok. 30 pomidorków koktajlowych
  • 1 niewielka papryka
  • ser cheddar ok. 200g
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z ulubionymi przyprawami. Warzywa umyć. Pomidory pokroić na pół, paprykę w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego.

Przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze zamieszać, powoli wlewać mleko, aby nie powstały grudki. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Gotowy sos wlać do naczynia żaroodpornego na zapiekankę. Całość wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.

Tagi: , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *