Przepisy kulinarne z muffinki
![Muffinki waniliowo-kakaowe](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2017/11/muffinki_waniliowo_kakaowe-136x136.jpg)
Muffinki waniliowo-kakaowe
W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier), w drugiej mokre (jajko, mleko, olej). Połączyć mokre z suchymi. Rozdzielić powstałe ciasto na 2 części. Do jednaj dodać cukier waniliowy, do drugiej kakao, obie zamieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości na przemian (trochę jasnego, trochę ciemnego) i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175'C.
Porcja wystarcza na około 15 muffinek.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2014/06/Muffinki-mocno-czekoladowe-136x136.jpg)
Muffinki mocno czekoladowe
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko, olej i jajko. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką niekoniecznie bardzo dokładnie. Na koniec dodać pół tabliczki posiekanej czekolady i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przekładać do foremek, wierzch posypać resztą posiekanej czekolady.
Piec w temperaturze 185'C około 20 minut.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2014/05/Muffinki-z-rabarbarem-136x136.jpg)
Muffinki z rabarbarem
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. W większej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej połączyć wszystkie składniki mokre tzn. mleko, roztopione masło i jajka. Dodać do mąki razem z rabarbarem i wymieszać tylko do połączenia składników. Nałożyć do foremek i piec w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka).
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2012/04/muffinki-cytrynowe-136x136.jpg)
Muffinki cytrynowe
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok i skórkę z cytryny. Połączyć obie mikstury, wymieszać szybko i niezbyt starannie - mogą pozostać grudki.
Ciasto rozdzielić na 12 foremek. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.