Przepisy kulinarne z muffinki

Muffinki waniliowo-kakaowe

Muffinki waniliowo-kakaowe

W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier), w drugiej mokre (jajko, mleko, olej). Połączyć mokre z suchymi. Rozdzielić powstałe ciasto na 2 części. Do jednaj dodać cukier waniliowy, do drugiej kakao, obie zamieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości na przemian (trochę jasnego, trochę ciemnego) i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175'C.
Porcja wystarcza na około 15 muffinek.

Muffinki mocno czekoladowe

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko, olej i jajko. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką niekoniecznie bardzo dokładnie. Na koniec dodać pół tabliczki posiekanej czekolady i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przekładać do foremek, wierzch posypać resztą posiekanej czekolady.
Piec w temperaturze 185'C około 20 minut.

Muffinki z rabarbarem

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. W większej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej połączyć wszystkie składniki mokre tzn. mleko, roztopione masło i jajka. Dodać do mąki razem z rabarbarem i wymieszać tylko do połączenia składników. Nałożyć do foremek i piec w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka).

Muffinki cytrynowe

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok i skórkę z cytryny. Połączyć obie mikstury, wymieszać szybko i niezbyt starannie - mogą pozostać grudki.
Ciasto rozdzielić na 12 foremek. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.