Szarlotka na kruchym cieście - przepis

Szarlotka na kruchym cieście
Pinterest
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (19 głosów, ocena: 3,89)
Loading ... Loading ...

Składniki

  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 1 godz
  • Poziom trudności: łatwe
    Ciasto
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

  • Ponadto
  • 10 średnich mniej soczystych jabłek
  • masło do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do wysypania blachy
  • przyprawy: cynamon, cukier wanilinowy

Przygotowanie

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą część włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do wyparowania soku i ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Posypać cynamonem i cukrem wanilinowym.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach albo (jeśli będzie zbyt miękkie) rozwałkować, wyłożyć na wierzch i nakłuć widelcem.
Całość piec 40-45 minut w temperaturze 170-180'C.

Tagi:

Komentarze: 7

  1. Anonim 15 kwietnia 2013 at 15:45 Reply

    taki sam przepis mam na szarlotkę innej nie piekę.

  2. Anonim 20 kwietnia 2013 at 15:43 Reply

    a masła nie potrzeba??

  3. admin 24 kwietnia 2013 at 18:33 Reply

    Informacje o maśle uzupełnione.

  4. ANONIMEK 13 lipca 2013 at 14:25 Reply

    Ale tlumoki z was szklanki sa rozne czy to tak trudno podac ile gram?

  5. TosiaSky 11 sierpnia 2013 at 14:13 Reply

    bo kazdy sie nauczyl na szklankach :( smutne troszke ale coz…szukam dalej…nie posiadam szklanek w domu tylko kubki i zeby upiec ciasto musze cholera szukac normalnego profesjonalnego przepisu…..poczatkujaca i smutna

  6. Lola 24 października 2013 at 18:43 Reply

    ludzie, śmiać mi się chce jak to czytam, przecież w necie są przeliczniki ze szklanek na gramy…

  7. alicja 14 grudnia 2013 at 14:57 Reply

    Dziekuje za przepis na pyszny jablecznik, taki jak piekla moja mama. Ja dodaje do ciasta jeszcze lyzeczke cukru waniliowego ze startymi ziarenkami wanilii. A jablka kroje w kostke i praze z brazowym cukrem i cynamonem. Wedlug mnie jest jeszcze bardziej aromatyczna .

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.