Szarlotka na kruchym cieście - przepis

Szarlotka na kruchym cieście
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (45 głosów, ocena: 3,91)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 1 godz
  • Poziom trudności: łatwe
    Ciasto
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

  • Ponadto
  • 10 średnich mniej soczystych jabłek
  • masło do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do wysypania blachy
  • przyprawy: cynamon, cukier wanilinowy

Przygotowanie

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą część włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do wyparowania soku i ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Posypać cynamonem i cukrem wanilinowym.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach albo (jeśli będzie zbyt miękkie) rozwałkować, wyłożyć na wierzch i nakłuć widelcem.
Całość piec 40-45 minut w temperaturze 170-180'C.

Tagi:

komentarzy 16

  1. Anonim 15 kwietnia 2013 at 15:45 Reply

    taki sam przepis mam na szarlotkę innej nie piekę.

  2. Anonim 20 kwietnia 2013 at 15:43 Reply

    a masła nie potrzeba??

  3. admin 24 kwietnia 2013 at 18:33 Reply

    Informacje o maśle uzupełnione.

  4. ANONIMEK 13 lipca 2013 at 14:25 Reply

    Ale tlumoki z was szklanki sa rozne czy to tak trudno podac ile gram?

    • gosia 11 maja 2015 at 23:29 Reply

      *gramów 🙂 przeciętnie szklanka ma 250 ml. Ja wolę wiedzieć, ile szklanek, bo nie mam wagi 🙂

  5. TosiaSky 11 sierpnia 2013 at 14:13 Reply

    bo kazdy sie nauczyl na szklankach 🙁 smutne troszke ale coz…szukam dalej…nie posiadam szklanek w domu tylko kubki i zeby upiec ciasto musze cholera szukac normalnego profesjonalnego przepisu…..poczatkujaca i smutna

  6. Lola 24 października 2013 at 18:43 Reply

    ludzie, śmiać mi się chce jak to czytam, przecież w necie są przeliczniki ze szklanek na gramy…

  7. alicja 14 grudnia 2013 at 14:57 Reply

    Dziekuje za przepis na pyszny jablecznik, taki jak piekla moja mama. Ja dodaje do ciasta jeszcze lyzeczke cukru waniliowego ze startymi ziarenkami wanilii. A jablka kroje w kostke i praze z brazowym cukrem i cynamonem. Wedlug mnie jest jeszcze bardziej aromatyczna .

  8. Agata 14 sierpnia 2014 at 15:00 Reply

    To chyba oczywiste że szkl ma 250 ml czyli jeśli mamy kubek np.: 300 ml to nie sypiemy całego a 2-3g w tył czy przód nie zepsują ciasta -.-

  9. wpobu 3 września 2014 at 12:13 Reply

    Szarlotka genialna:-) Najlepsza jaką dotąd jadłam.

  10. goszak 4 września 2014 at 10:35 Reply

    Szklanka tradycyjna czyli 250 ml! jakie kto ma dziwne szklanki w domu to wasza sprawa.

  11. Jola 17 listopada 2014 at 16:25 Reply

    Dawno nie jadłam tak pysznej szarlotki. Pycha

  12. ewkaaa 3 kwietnia 2015 at 18:32 Reply

    do jabłek dodaje trochę bułki tartej, są bardziej „zwarte” 😀 ale ogólnie przepis bardzo dobry, polecaaam 🙂

  13. Ania 3 października 2016 at 13:33 Reply

    na jaka to jest blachę ? dużą ?

    • Agnieszka 11 października 2016 at 10:58 Reply

      Na tradycyjną, na mniejszej wyjdzie po prostu grubsze 🙂

  14. Mariola 3 października 2016 at 13:46 Reply

    Bardzo dobry przepis Też tak robie szarlotkę z tą różnicą że do ciasta daję mniej cukru i dzielę je na spód 3/4 ciasta a na wierzch 1/4 ciasta i jeszcze dodatkowo posypuje kruszonką Szarlotka jest przepyszna z chrupiaca i przyrumienioną kruszonką . Polecam

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *