Przepisy kulinarne z mleko kokosowe

Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Do większego garnka wsypać soczewicę. Dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaka, przekrojoną na pół cebulę, pomidory z puszki i mleko kokosowe. Całość zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem do zmięknięcia warzyw. Na koniec przyprawić i dolać wody, jeśli zupa jest za gęsta. Zagotować.

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty często mieszając po czym zalewamy wodą tak, aby w całości zakryła warzywa (1,5-2 litry). Dodajemy obrany imbir i gotujemy zupę, aż marchewka będzie miękka.
Lekko wystudzoną zupę blendujemy, dodajemy mleko kokosowe i solimy do smaku.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

Zupa krem z dyni z grzankami

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać czosnek i curry, a następnie dynię. Dusić aż warzywa trochę zmiękną. Podlać bulionem i gotować po przykryciem ok. 20 minut. Całość zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Dolać mleczko kokosowe i całość chwilę zagotować.
Jasną część pora pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle do miękkości.
2 kromki chleba razowego pokroić w kwadraty i przesmażyć na suchej patelni, aby zrobiły się grzanki.

Zupę podawać z zeszklonym na maśle porem i grzankami.

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku, odstawić (można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny, jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie).
Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze części. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać (nie musi być dokładnie, mięso później jeszcze się dogotuje w środku). Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż kalafior będzie prawie miękki.
Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać cebulę, oprószyć solą i dusić na małym ogniu przez 7 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać kardamon, imbir i skórkę z cytryny, wymieszać i dusić razem przez około 15 sekund. Dodać ziemniaki, wymieszać i dusić przez około 3 minuty mieszając, aż ziemniaki pokryją się oliwą i trochę zmiękną.
Szparagi opłukać, odciąć twarde i zdrewniałe łodygi, obrać obieraczką do warzyw. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Końcówki odłożyć do dekoracji (ugotować je na parze), a resztę wrzucić do garnka z ziemniakami. Oprószyć solą, wymieszać i dusić przez około 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Wlać mleko kokosowe, mleko krowie oraz tyle bulionu lub wody aby płyn przykrył warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować a następnie wlać na sito zawieszone nad garnkiem. Przetrzeć zupę bezpośrednio do garnka, pozbywając się łykowatych cząstek szparagów. Zupę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu jarzynowego lub wody.
Zupę podgrzać, nalać do talerzy, udekorować ugotowanymi na parze końcówkami szparagów.

Curry-z-kurczakiem-i-dynią

Curry z kurczakiem i dynią

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę lub kilka godzin jeśli mamy czas, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi być ocieplone do temperatury pokojowej.
Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę.
W woku lub w garnku podgrzać 1 łyżkę oleju lub masła i obsmażać kurczaka na złoty kolor z każdej strony po około 1 minucie. Mięso wyłożyć na talerzyk.
Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę i sok z limonki.
Dodać kurczaka i zagotować, podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez około 1- 2 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem.