Przepisy kulinarne z imbir

grzane wino

Grzane wino

Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.

krem jarzynowy z dynią

Krem jarzynowy z dynią

Warzywa obrać, pokroić w większą kostkę i poddusić na oliwie. Jak trochę zmiękną, zalać wodą do przykrycia warzyw i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Zblendować i doprawić.
Podawać z grzankami i/lub uprażonymi pestkami dyni.

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku, odstawić (można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny, jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie).
Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze części. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać (nie musi być dokładnie, mięso później jeszcze się dogotuje w środku). Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż kalafior będzie prawie miękki.
Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku

Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 6 minut. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać 2 łyżki oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos. Gotować jeszcze przez około 3 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Można posypać szczypiorkiem.

Curry-z-kurczakiem-i-dynią

Curry z kurczakiem i dynią

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę lub kilka godzin jeśli mamy czas, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi być ocieplone do temperatury pokojowej.
Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę.
W woku lub w garnku podgrzać 1 łyżkę oleju lub masła i obsmażać kurczaka na złoty kolor z każdej strony po około 1 minucie. Mięso wyłożyć na talerzyk.
Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę i sok z limonki.
Dodać kurczaka i zagotować, podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez około 1- 2 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem.