Wieprzowina po chińsku - przepis

Wieprzowina po chińsku
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 3-4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego roślinnego
  • szczypiorek do podania (opcjonalnie)

  • Sos
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 6 łyżek wody
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 6 minut. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać 2 łyżki oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos. Gotować jeszcze przez około 3 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Można posypać szczypiorkiem.

Tagi: , , , , , ,

1 komentarz

  1. piotr arendarski 29 kwietnia 2013 at 13:15 Reply

    Danie wydaje sie byc stosunkowo proste w przygotowaniu. Przepisy kulinarne z chińskiej kuchni w sam raz dla spragnionych nowych smakow, innych niz te jadane na codzien w pracy 🙂

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany.