Przepisy kulinarne z cynamon

Rozgrzewająca herbata

Rozgrzewająca herbata

Co zrobić, kiedy przenika Cię chłód i nie masz ochoty wychodzić spod koca? Jak się rozgrzać, gdy wróciłaś do domu… Czytaj dalej »

Do kubka zaparzonej gorącej czarnej herbaty dodaj cynamon, imbir, goździki i pokrojone plastry pomarańczy lub cytryny. Całość możesz dosłodzić miodem lub domowym sokiem malinowym.

Oczywiście, jeśli imbir nie jest Twoim ulubionym smakiem, możesz go pominąć a dodać więcej ulubionych goździków. To Ty decydujesz, jak będzie smakować i pachnieć Twoja herbata. Ma nie tylko rozgrzewać, ale również być smaczna. To Twoja chwila przyjemności.

Koktajl z pomarańczy i grapefruita

Koktajl z pomarańczy i grapefruita

Pomarańcze i grapefruita obrać i pozbawić pestek. Zblendować razem z miodem i cynamonem. Przelać do szklanek i pić od razu po przygotowaniu.

Grzane wino

Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć naprzemiennie ryż i jabłka (ilość warstw zależy od naczynia, w wyższym a mniejszym będzie więcej), posypać cynamonem. Zapiekać w zamkniętym naczyniu około 30 minut w temperaturze 200'C.

Cynamonowe ciasto drożdżowe

Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie roztopić 70g masła. Odstawić na bok.
Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. Posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę). Pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm). Paski ułożyć jeden na drugim. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm). Kawałki wkładać do formy bokiem.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Racuszki drożdzowe

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodać do wyrośniętych drożdży. Dodać też przesianą mąkę i masło a na koniec ubite białka i delikatnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki, posypać cynamonem. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie zmieszać.
Smażyć racuchy na złoty kolor.

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami

Pomysł na szybki podwieczorek albo przekąskę do kawy.
Ciasto francuskie przeciąć w poprzek oraz wzdłuż na 4 równe prostokąty. Następnie każdy z powstałych prostokątów przeciąć wzdłuż na 3 części a potem każdy z 12 małych prostokątów na ukos tak, by powstały dwa trójkąty. W sumie będzie ich 24. Przy najkrótszym boku trójkątów ułożyć po kawałku obranego jabłka, posypać go cynamonem. Zwijać trójkąty ciasta od najkrótszego boku ku wierzchołkowi. Każdy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150'C ok. 20-25 min. aż będą złote.
Do środka zamiast jabłek można włożyć dowolne owoce, nutellę, musy lub dżemy owocowe.

Curry z kurczakiem i dynią

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę lub kilka godzin jeśli mamy czas, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi być ocieplone do temperatury pokojowej.
Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę.
W woku lub w garnku podgrzać 1 łyżkę oleju lub masła i obsmażać kurczaka na złoty kolor z każdej strony po około 1 minucie. Mięso wyłożyć na talerzyk.
Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę i sok z limonki.
Dodać kurczaka i zagotować, podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez około 1- 2 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem.