Przepisy kulinarne z cynamon

Grzane wino

Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć naprzemiennie ryż i jabłka (ilość warstw zależy od naczynia, w wyższym a mniejszym będzie więcej), posypać cynamonem. Zapiekać w zamkniętym naczyniu około 30 minut w temperaturze 200'C.

Cynamonowe ciasto drożdżowe

Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie roztopić 70g masła. Odstawić na bok.
Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. Posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę). Pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm). Paski ułożyć jeden na drugim. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm). Kawałki wkładać do formy bokiem.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Racuszki drożdzowe

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodać do wyrośniętych drożdży. Dodać też przesianą mąkę i masło a na koniec ubite białka i delikatnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki, posypać cynamonem. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie zmieszać.
Smażyć racuchy na złoty kolor.

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami

Pomysł na szybki podwieczorek albo przekąskę do kawy.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Pociąć wzdłuż na ok. 6cm paski, następnie pośrodku w poprzek. Każdy z powstałych prostokątów przeciąć tak, by powstały dwa trójkąty. Przy najkrótszym boku trójkątów ułożyć po kawałku obranego jabłka, posypać go cynamonem. Zwijać trójkąty ciasta od najkrótszego boku ku wierzchołkowi. Każdy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150'C ok. 15-20 min.
Do środka zamiast jabłek można włożyć dowolne owoce, nutellę, musy lub dżemy owocowe.

Curry z kurczakiem i dynią

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę lub kilka godzin jeśli mamy czas, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi być ocieplone do temperatury pokojowej.
Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę.
W woku lub w garnku podgrzać 1 łyżkę oleju lub masła i obsmażać kurczaka na złoty kolor z każdej strony po około 1 minucie. Mięso wyłożyć na talerzyk.
Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę i sok z limonki.
Dodać kurczaka i zagotować, podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez około 1- 2 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem.