Przepisy kulinarne z fasola

Kasza jaglana z jabłkami, pomidorami i fasolą

Kaszę ugotować na sypko. Jabłka i cebule obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać curry i zamieszać, następnie wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu do zeszklenia. Dodać jabłka i dalej smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż się delikatnie rozlecą. Dodać pomidory, fasolę i ugotowaną kaszę jaglaną. Dobrze wszystko wymieszać i dusić 10 minut. Podawać ciepłe.

Makaron z fasolką i serem brie

Zagotować wodę, wrzucić makaron, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie zrumienić pestki dyni na patelni oraz ugotować fasolkę na parze i lekko ją posolić.
Makaron odsączyć i gorący wymieszać z oliwą z oliwek, następnie dodać ser brie i delikatnie zamieszać, aby ser lekko się roztopił. Dodać fasolkę, pestki dyni i rozłożyć na talerze, posypać szczypiorkiem, tartym serem Pecorino oraz pieprzem.

Fasolka po bretońsku

Fasolkę po bretońsku trzeba zaplanować dzień wcześniej. Wsypujemy ją do sporego garnka, w którym się będzie potem gotowała. Nie powinna zajmować w nim więcej niż połowę objętości. Zalewamy ją ciepłą wodą do 3/4 wysokości garnka i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia, przynajmniej 3 godziny przed podaniem, gotujemy fasolę na średnim ogniu w wodzie, w której się moczyła. Jeśli wody jest za mało, musimy jej dolać tak, aby przykryła fasolę. Gotujemy ją od czasu do czasu mieszając przynajmniej godzinę. Fasola powinna być miękka ale nie rozgotowana. W międzyczasie na sporej patelni na oliwie dusimy pokrojony dość drobno boczek. Następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę i kiełbasę i mieszając dusimy jeszcze kilka minut. Kiedy uznamy, że fasola jest wystarczająco miękka, wrzucamy do niej całą zawartość patelni, łącznie z olejem. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko gotujemy jeszcze około 10 minut

Makaron z fasolką i pomidorami

W dużym garnku zagotować wodę, włożyć fasolkę, posolić i ugotować ją do miękkości. Fasolkę wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Do wody po fasolce dodać więcej soli, zagotować, włożyć makaron i ugotować go al dente.
Z fasolki odciąć szypułki i pokroić ją na kawałki. Pomidory sparzyć wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, włożyć do głębokiego talerza. Usunąć nasiona z pomidorów (robić to nad talerzem) oraz część powstałego soku. Miąższ pomidorów pokroić (wciąż w talerzu) w kosteczkę i razem z resztą soku wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszać. Przesunąć makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzucić kawałki masła. Gdy masło się roztopi przykryć garnek i kilkakrotnie nim potrząsnąć mieszając wszystkie składniki.
Wyłożyć do talerzy. W razie konieczności doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać resztą oliwy extra vergine i posypać bazylią.

Chili con carne

Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Olej rozgrzać. Podsmażyć cebulę, aż będzie lekko szklista. Dodać mięso. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą i pomidorami. Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem, aż do odparowania pomidorowego soku. W trakcie duszenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i co kto
lubi. : tabasco, pieprz cayenne itd.

Podawać z ryżem, pieczywem lub tortillą.