Przepisy kulinarne z groszek

Kaszotto z indykiem, marchewką i groszkiem

Na dużej patelni na oliwie i maśle podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z indyka. Przykryć i dusić ok. 30 minut do miękkości. Dodać pokrojonego w plasterki pora. Doprawić tymiankiem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać surową kaszę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać zamrożoną marchewkę z groszkiem, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
Następnie wlać gorący bulion, wymieszać, przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając gotować jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać szczypiorkiem.

Gulasz z indyka

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką a następnie podsmażyć na oliwie w rondlu lub dużej patelni. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilka minut. Potem zalać wodą tak, aby w całości przykryła mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojony w plasterki seler i w części pieczarki. Dusić pod przykryciem około pół godziny (aż mięso będzie miękkie). Po tym czasie dodać groszek i fasolkę i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Potrawka z kurczaka

Piersi (mogą być z rosołu albo pozostałe z poprzedniego dnia udka) kroimy w paski i gotujemy na rosole razem z marchewkami pokrojonymi w ćwierć plasterki. Po jakimś czasie dodajemy groszek. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Nadal gotujemy przygotowując ciemną zasmażkę, którą następnie zagęszczamy całość.
Świetnie smakuje z ryżem.

Kiełbaski na ostro

Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy w szerokim płaskim rondlu aż się zeszkli. Dodajemy utarte na tarce z dużymi oczkami marchewkę i pietruszkę. Podlewamy zalewą z groszku i dusimy często mieszając aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy groszek, sok pomidorowy, musztardę, keczup i przyprawy. Całość zagotowujemy. Dodajemy obraną ze skórki pokrojoną w niewielkie plasterki kiełbasę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut.

Potrawa jest gotowa, gdy jarzyny się rozgotują, a sos będzie gęsty, aromatyczny.