Przepisy kulinarne z miód
![Koktajl z pomarańczy i grapefruita](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2017/11/koktajl_pomaranczowy-136x136.jpg)
Koktajl z pomarańczy i grapefruita
Pomarańcze i grapefruita obrać i pozbawić pestek. Zblendować razem z miodem i cynamonem. Przelać do szklanek i pić od razu po przygotowaniu.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2016/01/grzane_wino-136x136.jpg)
Grzane wino
Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2012/01/Pierniczki-136x136.jpg)
Pierniczki
Miód podgrzać z cukrem, margaryną i przyprawami. Wymieszać z mąką. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na pożądaną grubość. Powycinać pierniczki, ułożyć na wysmarowaną olejem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170' około 10-15 minut.
Pierniczki po upieczeniu twardnieją. Z powrotem stają się miękkie po około 2-3 tygodniach.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2013/03/Rukola-z-lazurem-winogronami-i-orzechami-włoskimi-w-sosie-miodowym-136x136.jpg)
Rukola z lazurem, winogronami i orzechami włoskimi w sosie miodowym
Na spód układamy rukolę, na nią orzechy włoskie, winogrona pokrojone w połówki, lazur pokrojony na części. Całość lekko polewamy sosem. Nie mieszamy.