Ogórki chili - przepis

Ogórki chili
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (8 głosów, ocena: 4,38)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 2 płaskie łyżki chili
  • główka czosnku
  • 7 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 60 dag cukru

Przygotowanie

Ogórki pokroić na 4 części wzdłuż, zasypać solą. Odstawić na 6 godzin. Odlać wodę. Dodać chili, wciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, olej. Wszystko wymieszać. Przygotować zalewę (ocet zagotowany z cukrem). Gorącą wlać do ogórków. Wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików (dość ściśle, zalewa powinna w całości przykrywać ogórki). Nie gotować. Tak przygotowane ogórki są natychmiast gotowe do jedzenia. Oczywiście spokojnie przetrwają całą zimę, nie muszą być w lodówce.

Ogórki świetnie nadają się jako dodatek do kanapek lub obiadu. Ale uwaga - ostre!

Tagi: , ,

komentarzy 6

  1. Anonim 17 sierpnia 2013 at 09:51 Reply

    Bez pasteryzacji ?

  2. admin 17 sierpnia 2013 at 14:00 Reply

    Tak, nie trzeba pasteryzować.

  3. Yacenty 29 sierpnia 2013 at 18:57 Reply

    Marcin! Ogórasy zrobione! Są równie zajebiste jak Twoje. Dzięki stary za zajebisty przepis. Teraz tylko muszę po flaszkę skoczyć 🙂 Pozdrowionka

  4. AF 14 czerwca 2014 at 22:39 Reply

    Wcześniej miałaś stronę pod innym adresem prawda? Robię ogórki z tego przepisu już parę lat! Są super 😀

  5. agnesik 25 lipca 2014 at 19:59 Reply

    Prawda. Cieszę się, że smakują 😀

  6. justynka 26 lipca 2017 at 20:03 Reply

    ja robilam w zeszlym roku ale nie moge sobie przypomniec czy pasterzowalam czy nie 🙁

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany.