Przepisy kulinarne z chili

Chili con carne

Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Olej rozgrzać. Podsmażyć cebulę, aż będzie lekko szklista. Dodać mięso. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą i pomidorami. Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem, aż do odparowania pomidorowego soku. W trakcie duszenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i co kto
lubi. : tabasco, pieprz cayenne itd.

Podawać z ryżem, pieczywem lub tortillą.

Ogórki chili

Ogórki pokroić na 4 części wzdłuż, zasypać solą. Odstawić na 6 godzin. Odlać wodę. Dodać chili, wciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, olej. Wszystko wymieszać. Przygotować zalewę (ocet zagotowany z cukrem). Gorącą wlać do ogórków. Wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików (dość ściśle, zalewa powinna w całości przykrywać ogórki). Nie gotować. Tak przygotowane ogórki są natychmiast gotowe do jedzenia. Oczywiście spokojnie przetrwają całą zimę, nie muszą być w lodówce.

Ogórki świetnie nadają się jako dodatek do kanapek lub obiadu. Ale uwaga - ostre!