Przepisy kulinarne z kapusta

Surowka z kapusty marchewki i jablka

Surówka z kapusty, marchewki i jabłka

Składniki umieścić w naczyniu miksującym tak, aby najtwardsze warzywa były na spodzie. Rozdrobnić na pożądaną wielkość kontrolując siekanie (u mnie kilkanaście sekund na obrotach 5).

Gotowana młoda kapusta

Gotowana młoda kapusta

Do sporego wrzucić posiekaną kapustę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zalać wodą, dodać masło lub margarynę i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Jak warzywa będą miękkie, dodać koperek i doprawić do smaku. Podawać na ciepło.

Kapista po chińsku

Kapusta po chińsku

Kapustę pokroić w kwadraty 1-2cm, pieczarki w plasterki, mięso w długie wąskie słupki.
Pieczarki udusić z 4 łyżkami sosu sojowego aż wyparuje sok a pieczarki będą brązowieć. Odstawić.
Mięso obtoczyć w panierce i szybko obsmażyć na 2 łyżkach oleju obracając, bo łatwo przywiera (w razie konieczności dolać olej). Po 5 minutach smażenia dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i smażyć obracając jeszcze 2 minuty. Odstawić.
Kapustę wrzucić do woka (duże patelni albo sporego garnka) i podsmażyć ok. 15 minut na 3 łyżkach oleju aż się lekko zeszkli. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki oraz mięso i dusić jeszcze kilka minut.

Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta

Młodą kapustę pokroić na części i poszatkować. Wrzucić do garnka i wlać tyle wody, żeby się swobodnie gotowała. W niewielkim rondelku podsmażyć na złoto na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy kapusta będzie dość miękka, sprawdzić ilość wody. Powinno zostać trochę na dnie (ok. 2cm), nadmiar można odlać. Do kapusty dodać cebulkę, doprawić solą, sokiem z cytryny i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Podawać od razu.