Przepisy kulinarne z brokuły

Makaron zapiekany z boczkiem, mozzarellą i warzywami

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Brokuła umyć, pokroić na małe różyczki i ugotować al dente.
Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć mieszając.
Do śmietanki wbić jajka, dodać odrobinę soli i pieprzu i całość wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego włożyć odcedzony makaron i brokuły, dodać podsmażony boczek z cebulką, pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość zalać śmietanką z jajkami i dobrze wymieszać. Na wierzch zetrzeć Gran Padano.
Piec w nagrzanym piekarniku, najpierw 10 minut w 180'C z termoobiegiem, a potem jeszcze 5-10 minut w 200'C z włączoną opcją grill.

Makaron zapiekany z kurczakiem i brokułami

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsypanego dość obficie ulubionymi przyprawami i podsmażyć do zrumienienia.
Brokuła umyć i pokroić w małe różyczki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wrzucić makaron, brokuła oraz kurczaka i zalać śmietaną wymieszaną z jajkami. Dobrze wymieszać. Na górę zetrzeć żółty ser. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.

Krem brokułowo-porowy z soczewicą

Soczewicę wypłukać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem majeranku.
Pory umyć, pokroić w półplasterki i zeszklić w sporym garnku na oliwie. Dodać brokuła podzielonego na różyczki i umytego (kilka malutkich różyczek zostawić do podania), zalać wodą lub bulionem tak, by go przykryła i gotować bez przykrycia, aż brokuł będzie miękki ale nadal jędrny i ładnie zielony. Zdjąć z ognia, dodać połowę soczewicy i zblendować. Przyprawić majerankiem, lubczykiem, gałką, solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Podawać z resztą soczewicy i malutkimi różyczkami surowego brokuła.

Makaron zapiekany z brokułami i łososiem

Łososia pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).

Makaron zapiekany z brokułami i serem

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z ulubionymi przyprawami. Warzywa umyć. Pomidory pokroić na pół, paprykę w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego.

Przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze zamieszać, powoli wlewać mleko, aby nie powstały grudki. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Gotowy sos wlać do naczynia żaroodpornego na zapiekankę. Całość wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.

Zupa brokułowo-serowa

Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę i ziemniaki w kostkę, cebulę drobno siekamy, brokuła dzielimy na niewielkie różyczki.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, cebulę i paprykę. Przesmażamy na małym ogniu ok. 10 minut aż zmiękną. Dodajemy mąkę i smażymy mieszając jeszcze 2 minuty. Stopniowo dolewamy bulion mieszając, by nie powstały grudki. Dodajemy ziemniaki, brokuły i przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut aż warzywa zmiękną. Dolewamy mleko i wyłączamy kuchenkę. Gdy zupa będzie ciepła, ale nie będzie już gorąca, dodajemy starty ser i mieszamy tak długo, aż się cały rozpuści. Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podajemy od razu z ziołowymi grzankami.

Brokuły zapiekane z serem

Brokuł pokroić w spore różyczki i lekko obgotować w osolonej wodzie. Powinien być dość miekki, ale nie rozwalający się. Odcedzić.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć brokuły. Popieprzyć. Posypać startym na grubej tarce serem. Zapiekać w 180'C 15-20 minut.
Pysznie smakuje na przykład z zapiekanymi ziemniaczkami.