Makaron zapiekany z brokułami i łososiem - przepis

Makaron zapiekany z brokułami i łososiem
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 25 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 300 g filetu łososia
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • 450 g paczka mrożonych różyczek brokuł
  • 120 g makaronu w kształcie świderków

  • Sos
  • 125 g serka Philadelphia
  • 30 g tartego Parmezanu
  • 125 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • Posypka migdałowa
  • 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek
  • 4 łyżki tartego Parmezanu

Przygotowanie

Łososia pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).

Tagi: , , , , ,

komentarze 2

  1. Katarina Zen 26 lutego 2014 at 00:45 Reply

    Przepis wyśmienity. Zapiekanka smaczna, pyszna, wspaniała. Nie wiem jakimi epitetami ją jeszcze określić. Do tej pory wysyłam linki z treścią tego przepisu do moich znajomych. Koleżanka, która u mnie ją jadła, sama zapytała mnie o recepturę. Przy akompaniamencie białego wytrawnego wina to danie było znakomitym uwieńczeniem dnia mojej rocznicy ślubu.Życzę wam tej samej przyjemności i aksamitności smaku, której ja zaznałam.

  2. admin 26 lutego 2014 at 07:39 Reply

    Dziękuję a miłe słowa 🙂

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *