Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami - przepis

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 25 min
  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 200g ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 340 g pomidorów (sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę)
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 185 g mozzarelli
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka do podsypania ciasta
  • 5 listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).

Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

Tagi: , , ,

1 komentarz

  1. Luka 6 grudnia 2012 at 19:24 Reply

    Wygląda pysznie, też ją robiłam z przepisu ,kuchni lidla, domownikom smakowała, pewnie jeszcze to powtórzę:)

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany.