Przepisy kulinarne z piersi

Makaron zapiekany z kurczakiem i brokułami

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsypanego dość obficie ulubionymi przyprawami i podsmażyć do zrumienienia.
Brokuła umyć i pokroić w małe różyczki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wrzucić makaron, brokuła oraz kurczaka i zalać śmietaną wymieszaną z jajkami. Dobrze wymieszać. Na górę zetrzeć żółty ser. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.

Kotleciki drobiowe z pietruszką

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać mąki, majonez, ser, jajka i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu płaskie kotleciki do zrumienienia.

Sałatka z kurczakiem i camembertem

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć ziołami i obsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. W międzyczasie umyć warzywa. Do dużej miski wrzucić mix sałat, lekko podusić dłonią. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka, pokrojone w czwórki pomidorki i w kostkę camembert. Dorzucić kurczaka razem z oliwą, na której się smażył. Delikatnie zamieszać.
Najlepiej podawać z jeszcze ciepłym kurczakiem i podgrzaną bagietką.

Kapusta po chińsku

Kapustę pokroić w kwadraty 1-2cm, pieczarki w plasterki, mięso w długie wąskie słupki.
Pieczarki udusić z 4 łyżkami sosu sojowego aż wyparuje sok a pieczarki będą brązowieć. Odstawić.
Mięso obtoczyć w panierce i szybko obsmażyć na 2 łyżkach oleju obracając, bo łatwo przywiera (w razie konieczności dolać olej). Po 5 minutach smażenia dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i smażyć obracając jeszcze 2 minuty. Odstawić.
Kapustę wrzucić do woka (duże patelni albo sporego garnka) i podsmażyć ok. 15 minut na 3 łyżkach oleju aż się lekko zeszkli. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki oraz mięso i dusić jeszcze kilka minut.

Makaron zapiekany z brokułami i serem

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z ulubionymi przyprawami. Warzywa umyć. Pomidory pokroić na pół, paprykę w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego.

Przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze zamieszać, powoli wlewać mleko, aby nie powstały grudki. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Gotowy sos wlać do naczynia żaroodpornego na zapiekankę. Całość wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.

Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Każdą z nich przekroić wzdłuż na dwa cieńsze kawałki.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy do momentu odparowania wody. Dodać pokrojoną drobno cebulę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze chwilę.
Piersi z kurczaka przyprawić odrobinę i ułożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową. Każdą pierś z wierzchu posmarować majonezem, następnie nałożyć pieczarki z cebulą i na to położyć plaster sera.
Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.