Przepisy kulinarne z jabłko

Surowka z kapusty marchewki i jablka

Surówka z kapusty, marchewki i jabłka

Składniki umieścić w naczyniu miksującym tak, aby najtwardsze warzywa były na spodzie. Rozdrobnić na pożądaną wielkość kontrolując siekanie (u mnie kilkanaście sekund na obrotach 5).

Racuszki na jogurcie z jabłkami

Racuszki na jogurcie

Wszystkie składniki prócz jabłek wymieszać łyżką dodając tyle mąki, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka pokrojone w drobną kostkę. Zamieszać. Smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami

Pomysł na szybki podwieczorek albo przekąskę do kawy.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Pociąć wzdłuż na ok. 6cm paski, następnie pośrodku w poprzek. Każdy z powstałych prostokątów przeciąć tak, by powstały dwa trójkąty. Przy najkrótszym boku trójkątów ułożyć po kawałku obranego jabłka, posypać go cynamonem. Zwijać trójkąty ciasta od najkrótszego boku ku wierzchołkowi. Każdy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150'C ok. 15-20 min.
Do środka zamiast jabłek można włożyć dowolne owoce, nutellę, musy lub dżemy owocowe.

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą część włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do wyparowania soku i ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Posypać cynamonem i cukrem wanilinowym.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach albo (jeśli będzie zbyt miękkie) rozwałkować, wyłożyć na wierzch i nakłuć widelcem.
Całość piec 40-45 minut w temperaturze 170-180'C.

Surówka-z-selera-z-jabłkiem-i-rodzynkami

Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami

Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać rodzynki i cukier do smaku. Można również dodać śmietankę albo jogurt, ale i bez tego surówka jest wystarczająco wilgotna, o wyraźnym smaku selera.

Wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami

Cebulę pokroić w talarki. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do lekkiego zbrązowienia. W tym czasie w zimnej wodzie umyć wątróbkę, osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić, doprawić lekko solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Obtoczyć w mące. Dorzucić do gotowej cebuli i smażyć chwilę obracając od czasu do czasu. Dodać jabłko pokrojone w dowolne kawałki. Całość dusić kilka minut pod przykryciem.
Podawać ziemniakami lub z pieczywem.