Przepisy kulinarne z jabłko
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2014/05/Surowka-z-kapusty-marchewki-i-jablka-136x136.jpg)
Surówka z kapusty, marchewki i jabłka
Składniki umieścić w naczyniu miksującym tak, aby najtwardsze warzywa były na spodzie. Rozdrobnić na pożądaną wielkość kontrolując siekanie (u mnie kilkanaście sekund na obrotach 5).
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2013/03/Racuszki-na-jogurcie-z-jablkami-136x136.jpg)
Racuszki na jogurcie
Wszystkie składniki prócz jabłek wymieszać łyżką dodając tyle mąki, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka pokrojone w drobną kostkę. Zamieszać. Smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2013/02/Rogaliki-z-ciasta-francuskiego-z-jabłkami-136x136.jpg)
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
Pomysł na szybki podwieczorek albo przekąskę do kawy.
Ciasto francuskie przeciąć w poprzek oraz wzdłuż na 4 równe prostokąty. Następnie każdy z powstałych prostokątów przeciąć wzdłuż na 3 części a potem każdy z 12 małych prostokątów na ukos tak, by powstały dwa trójkąty. W sumie będzie ich 24. Przy najkrótszym boku trójkątów ułożyć po kawałku obranego jabłka, posypać go cynamonem. Zwijać trójkąty ciasta od najkrótszego boku ku wierzchołkowi. Każdy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150'C ok. 20-25 min. aż będą złote.
Do środka zamiast jabłek można włożyć dowolne owoce, nutellę, musy lub dżemy owocowe.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2013/01/Szarlotka-na-kruchym-cieście-136x136.jpg)
Szarlotka na kruchym cieście
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą część włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do wyparowania soku i ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Posypać cynamonem i cukrem wanilinowym.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach albo (jeśli będzie zbyt miękkie) rozwałkować, wyłożyć na wierzch i nakłuć widelcem.
Całość piec 40-45 minut w temperaturze 170-180'C.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2012/10/Surówka-z-selera-z-jabłkiem-i-rodzynkami-136x136.jpg)
Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami
Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać rodzynki i cukier do smaku. Można również dodać śmietankę albo jogurt, ale i bez tego surówka jest wystarczająco wilgotna, o wyraźnym smaku selera.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2012/06/IMG_9036-136x136.jpg)
Wątróbka z jabłkami
Cebulę pokroić w talarki. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do lekkiego zbrązowienia. W tym czasie w zimnej wodzie umyć wątróbkę, osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić, doprawić lekko solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Obtoczyć w mące. Dorzucić do gotowej cebuli i smażyć chwilę obracając od czasu do czasu. Dodać jabłko pokrojone w dowolne kawałki. Całość dusić kilka minut pod przykryciem.
Podawać ziemniakami lub z pieczywem.