Przepisy kulinarne z cytryna
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2015/05/Dorsz-w-czosnku-i-cytrynie-136x136.jpg)
Dorsz w czosnku i cytrynie
W małej miseczce wymieszać oliwę, koperek, czosnek, sól i oba rodzaje papryki, aż powstanie pasta.
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje i dokładnie natrzeć przygotowaną wcześniej pastą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić sokiem z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 200'C około 10-15 minut (aż wnętrze ryby będzie białe a wierzch się zrumieni).
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2014/01/sledzie-z-cytryna-i-cebula-136x136.jpg)
Śledzie z cytryną i cebulą
W dużym słoiku (o pojemności ok. 1l) lub innym szklanym naczyniu układać warstwami pokrojone śledzie, cebulę i plasterki cytryny. Między warstwy wkładać liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość dopełnić oliwą tak aby przykryła wszystkie składniki. Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2012/12/Łosoś-z-koperkiem-i-plastrami-cytryny-136x136.jpg)
Łosoś z koperkiem i plastrami cytryny
Łososia opłukać i osuszyć, a następnie podzielić na porcje. Z jednej strony doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać drobno posiekanym koperkiem. Przełożyć na patelnię. Na każdym kawałku położyć 2-3 plasterki cytryny. Posypać kilkoma wiórkami masła. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Nie przewracać.
![napój z pietruszki](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2012/11/napoj_z_pietruszki-136x136.jpg)
Napój z natki pietruszki
Do naczynia wrzucić umytą natkę pietruszki, obraną cytrynę i pomarańczę bez pestek oraz kostki lodu (niekoniecznie). Miksować 30 sekund na obrotach 10. Uzupełnić wodą do 1 litra i miksować 10 sekund na obrotach 9.
![](http://przepisy.szajda.pl/wp-content/uploads/2012/04/muffinki-cytrynowe-136x136.jpg)
Muffinki cytrynowe
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok i skórkę z cytryny. Połączyć obie mikstury, wymieszać szybko i niezbyt starannie - mogą pozostać grudki.
Ciasto rozdzielić na 12 foremek. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.