Przepisy kulinarne z jabłka

Kasza jaglana z jabłkami, pomidorami i fasolą

Kaszę ugotować na sypko. Jabłka i cebule obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać curry i zamieszać, następnie wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu do zeszklenia. Dodać jabłka i dalej smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż się delikatnie rozlecą. Dodać pomidory, fasolę i ugotowaną kaszę jaglaną. Dobrze wszystko wymieszać i dusić 10 minut. Podawać ciepłe.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć naprzemiennie ryż i jabłka (ilość warstw zależy od naczynia, w wyższym a mniejszym będzie więcej), posypać cynamonem. Zapiekać w zamkniętym naczyniu około 30 minut w temperaturze 200'C.

Sok z marchewek, jabłek i pomarańczy

Nasz ulubiony sok w sezonie jesienno-zimowym.

Marchewki i owoce myjemy, obieramy i wrzucamy do sokowirówki. Sok pijemy natychmiast po przygotowaniu.

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 1,5 litra soku.

Racuszki drożdzowe

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodać do wyrośniętych drożdży. Dodać też przesianą mąkę i masło a na koniec ubite białka i delikatnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki, posypać cynamonem. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie zmieszać.
Smażyć racuchy na złoty kolor.