Makaron zapiekany z łososiem i szparagami - przepis

Makaron zapiekany z łososiem i szparagami
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (Oceń ten przepis!)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 25 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 350g filetu z łososia
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200g makaronu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz

  • Sos serowy
  • 150g mascarpone
  • 40g tartego sera (cheddar, parmezan, gran padano)
  • 200ml mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

  • Posypka
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 3 łyżki tartego sera (cheddar, parmezan, gran padano)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Z łososia usunąć skórę, jeśli jest taka potrzeba i sprawdzić, czy nie ma ości. Pociąć na kwadraty o boku ok. 2 cm, doprawić solą, pieprzem, wymieszać z łyżeczką oliwy i zapiec 10 minut w sporej formie żaroodpornej w temperaturze 190'C. Po wyciągnięciu łososia nie wyłączać piekarnika.
W małym garnku rozpuścić mascarpone z tartym serem podgrzewając na niewielkim ogniu i mieszając. Dodać mleko i całość wymieszać na gładko. Ciągle podgrzewając doprawić solą, pieprzem i gałką. Ciepły zdjąć z ognia.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pociąć na 3-4 cm kawałki.
W sporym garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie skracając czas gotowania o ok. 2 minuty. Około 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać szparagi, bez najdelikatniejszych końców, a minutę przed - pozostałe główki. Odcedzić makaron i szparagi odlewając ok. 1/4 kubka wody.
Makaron i szparagi włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotowały i zalać przygotowanym wcześniej sosem serowym (jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu i szparagów), dodać pokrojoną na kawałki mozzarellę i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć do formy żaroodpornej, w której znajduje się upieczony łosoś, delikatnie znów wszystko zamieszać i po wierzchu posypać przygotowaną wcześniej migdałową posypką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec 15 minut.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *