Makaron z cukinią, szparagami, kolendrą i sosem z mascarpone i jajka - przepis

Makaron z cukinią, szparagami, kolendrą i sosem z mascarpone i jajka
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 3 porcje makaronu pióra
  • 1 mała cukinia ze skórką
  • 12 zielonych szparagów
  • 2-3 małe młode cebulki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mascarpone
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża kolendra

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. W międzyczasie opłukać cukinię i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szparagi opłukać, odłamać twarde końce, pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni roztopić masło, dodać szparagi, posypać solą i podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne i chrupiące. Następnie dodać startą cukinię i pokrojoną cebulkę, smażyć mieszając przez około 1 - 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka wbić do miski, dodać mascarpone i rozbełtać widelcem, niekoniecznie bardzo dokładnie, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić patelnię z warzywami z ognia i wlać masę, cały czas mieszać aż powstały sos pokryje warzywa i wszystko razem się podgrzeje - masa nie może się ściąć (jak jajecznica), ma pozostać kremowa, w razie potrzeby można ustawić patelnię z powrotem na malutkim ogniu. Dodać makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać świeżą kolendrą. Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem

Tagi: , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *