Zupa brokułowo-serowa - przepis

Zupa brokułowo-serowa
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 4,50)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 25 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu jarzynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego brokuła
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki grubo startego cheddara (ok. 200g)
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • grzanki do podania

Przygotowanie

Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę i ziemniaki w kostkę, cebulę drobno siekamy, brokuła dzielimy na niewielkie różyczki.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, cebulę i paprykę. Przesmażamy na małym ogniu ok. 10 minut aż zmiękną. Dodajemy mąkę i smażymy mieszając jeszcze 2 minuty. Stopniowo dolewamy bulion mieszając, by nie powstały grudki. Dodajemy ziemniaki, brokuły i przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut aż warzywa zmiękną. Dolewamy mleko i wyłączamy kuchenkę. Gdy zupa będzie ciepła, ale nie będzie już gorąca, dodajemy starty ser i mieszamy tak długo, aż się cały rozpuści. Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podajemy od razu z ziołowymi grzankami.

Tagi: , ,

1 komentarz

  1. Sylvia / Happiness is homemade 16 marca 2013 at 17:47 Reply

    Oj zupa idealna na niedzielne leniwe popołudnie 🙂 Pyszna!

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *