
Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- 2,5 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 2 płaskie łyżki chili
- główka czosnku
- 7 łyżek oleju
- 1,5 szklanki octu
- 60 dag cukru
Przygotowanie
Ogórki pokroić na 4 części wzdłuż, zasypać solą. Odstawić na 6 godzin. Odlać wodę. Dodać chili, wciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, olej. Wszystko wymieszać. Przygotować zalewę (ocet zagotowany z cukrem). Gorącą wlać do ogórków. Wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików (dość ściśle, zalewa powinna w całości przykrywać ogórki). Nie gotować. Tak przygotowane ogórki są natychmiast gotowe do jedzenia. Oczywiście spokojnie przetrwają całą zimę, nie muszą być w lodówce.
Ogórki świetnie nadają się jako dodatek do kanapek lub obiadu. Ale uwaga - ostre!
Bez pasteryzacji ?
Tak, nie trzeba pasteryzować.
Marcin! Ogórasy zrobione! Są równie zajebiste jak Twoje. Dzięki stary za zajebisty przepis. Teraz tylko muszę po flaszkę skoczyć
Pozdrowionka
Wcześniej miałaś stronę pod innym adresem prawda? Robię ogórki z tego przepisu już parę lat! Są super
Prawda. Cieszę się, że smakują
ja robilam w zeszlym roku ale nie moge sobie przypomniec czy pasterzowalam czy nie