Curry z kurczakiem i dynią - przepis

Curry z kurczakiem i dynią
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 4,00)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 500 g dyni
  • do podsmażenia: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z limonki

  • Marynata do kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1 drobno starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę lub kilka godzin jeśli mamy czas, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi być ocieplone do temperatury pokojowej.
Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę.
W woku lub w garnku podgrzać 1 łyżkę oleju lub masła i obsmażać kurczaka na złoty kolor z każdej strony po około 1 minucie. Mięso wyłożyć na talerzyk.
Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę i sok z limonki.
Dodać kurczaka i zagotować, podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez około 1- 2 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem.

Tagi: , , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *