
Składniki
- Czas przygotowania: 30 min
- Czas gotowania: 1 godz
- Poziom trudności: łatwe
-
Ciasto
- 250g masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 średnich mniej soczystych jabłek
- masło do wysmarowania blachy
- bułka tarta do wysypania blachy
- przyprawy: cynamon, cukier wanilinowy
Ponadto
Przygotowanie
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą część włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do wyparowania soku i ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Posypać cynamonem i cukrem wanilinowym.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach albo (jeśli będzie zbyt miękkie) rozwałkować, wyłożyć na wierzch i nakłuć widelcem.
Całość piec 40-45 minut w temperaturze 170-180'C.
Tagi: jabłko
taki sam przepis mam na szarlotkę innej nie piekę.
a masła nie potrzeba??
Informacje o maśle uzupełnione.
Ale tlumoki z was szklanki sa rozne czy to tak trudno podac ile gram?
*gramów
przeciętnie szklanka ma 250 ml. Ja wolę wiedzieć, ile szklanek, bo nie mam wagi 
bo kazdy sie nauczyl na szklankach
smutne troszke ale coz…szukam dalej…nie posiadam szklanek w domu tylko kubki i zeby upiec ciasto musze cholera szukac normalnego profesjonalnego przepisu…..poczatkujaca i smutna
ludzie, śmiać mi się chce jak to czytam, przecież w necie są przeliczniki ze szklanek na gramy…
Dziekuje za przepis na pyszny jablecznik, taki jak piekla moja mama. Ja dodaje do ciasta jeszcze lyzeczke cukru waniliowego ze startymi ziarenkami wanilii. A jablka kroje w kostke i praze z brazowym cukrem i cynamonem. Wedlug mnie jest jeszcze bardziej aromatyczna .
To chyba oczywiste że szkl ma 250 ml czyli jeśli mamy kubek np.: 300 ml to nie sypiemy całego a 2-3g w tył czy przód nie zepsują ciasta -.-
Szarlotka genialna:-) Najlepsza jaką dotąd jadłam.
Szklanka tradycyjna czyli 250 ml! jakie kto ma dziwne szklanki w domu to wasza sprawa.
Dawno nie jadłam tak pysznej szarlotki. Pycha
do jabłek dodaje trochę bułki tartej, są bardziej „zwarte”
ale ogólnie przepis bardzo dobry, polecaaam 
na jaka to jest blachę ? dużą ?
Na tradycyjną, na mniejszej wyjdzie po prostu grubsze
Bardzo dobry przepis Też tak robie szarlotkę z tą różnicą że do ciasta daję mniej cukru i dzielę je na spód 3/4 ciasta a na wierzch 1/4 ciasta i jeszcze dodatkowo posypuje kruszonką Szarlotka jest przepyszna z chrupiaca i przyrumienioną kruszonką . Polecam