Łosoś w porach - przepis

Łosoś w porach

Przygotowany w ten sposób łosoś jest niezwykle delikatny. Mięso nie jest suche. Ma wyraźny smak i zapach czosnku. Wspaniale komponuje się z porami.

słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 20 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 3 filety z łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus do posmarowania folii
  • 2 duże pory
  • 6 łyżek posiekanego szczypiorku (albo natki pietruszki)
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Pory przekroić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
Łososia wysmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić sokiem z cytryny.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 3 prostokąty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć kawałki łososia. Przykryć porami, posypać szczypiorkiem i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać bardzo ciasno. Dzięki zebranej parze ryba nie wyschnie.
Paczuszki z łososiem ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut.

Tagi: , ,

komentarze 2

  1. studentka na diecie 4 lutego 2014 at 19:53 Reply

    Musi być przepyszny 😀 bo zdecydowanie na takiego wygląda 🙂

  2. iza 8 lutego 2014 at 07:48 Reply

    bardzo apetycznie wygląda

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *