Łosoś pieczony z cukinią - przepis

Łosoś pieczony z cukinią
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (7 głosów, ocena: 4,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 25 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • płat łososia, filet ok. 0,5kg
  • 2 cukinie
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, tymianek, chili
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie

Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Zalewamy mieszaniną oliwy z solą, pieprzem, tymiankiem i chili. Dobrze mieszamy.
Łososia układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Po bokach układamy cukinie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a na łososiu układamy cząstki cytryny.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Jednocześnie możemy upiec ziemniaczki pokrojone w półksiężyce. W ten sposób otrzymamy smaczny i szybki obiad.

Tagi: ,

komentarze 4

  1. Ola in the kitchen 10 marca 2013 at 15:04 Reply

    Mniam, mniam…..:D

  2. Luka 12 marca 2013 at 14:08 Reply

    Pyszności, ale narobiłam sobie smaku, w lidlu właśnie promocja na łososia, na pewno się skuszę:)

  3. Kamila 6 czerwca 2013 at 12:54 Reply

    Włożyłam do pieca… Umieram z ciekawości.

  4. Kamila 6 czerwca 2013 at 13:31 Reply

    Ryba wyśmienita. Posypałam ja orzeszkami pinii – mmmm…
    Jednak cukinia się nie dopiekła, ale to dlatego, że pokroiłam ją na grubsze plastry. Byłam pewna, że szybko zmięknie.
    Dziękuję za dobry przepis.

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *