Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 1,5 godz
- Ilość porcji: 6
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Aga ma smaka
- 1 młoda cebula
- 1 młody por
- 1 młody seler
- 1 średnia młoda pietruszka
- 2 średnie młode marchewki
- 4-5 średniej wielkości młodych buraczków
- 3 średnie młode ziemniaki
- natka pietruszki, selera, lubczyk
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- słonecznik prażony do podania
Przygotowanie
Na oleju poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i por. Kiedy będą szkliste, dodać pokrojone w kostkę buraczki i dusić od czasu do czasu mieszając jeszcze kilka minut. Potem dodać pokrojoną drobno resztę warzyw: pietruszkę, marchewkę, seler i ziemniaki. Zalać wodą i gotować do pożądanej miękkości warzyw. Przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, selera i lubczyk, sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Tagi: buraczki, słonecznik
Skomentuj ten przepis