Omlet z warzywami - przepis

Omlet z warzywami

Omlet a’la pizza dla amatorów warzyw.

słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 4,50)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 20 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 20 brukselek
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 15 zielonych oliwek bez pestek
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 jajek
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól morska, kurkuma, lubczyk

Przygotowanie

Warzywa obrać i umyć. Brukselkę pokroić w plasterki, marchewkę obieraczką w cienkie niezbyt długie plastry, paprykę pokroić w kostkę. Całość wrzucić do większej miski, dodać oliwki.
Jajka wbić do osobnego naczynia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (powinno ich być sporo, by smak omleta był zdecydowany). Wszystko razem ubić.
Masę jajeczną wlać do miski z warzywami, dobrze wymieszać.
Przygotować prostokątna formę do zapiekania. Wyłożyć ją papierem i posmarować oliwą. Wlać warzywa z jajkami i zapiekać w 180'C około 20 minut. Gotowy omlet zwilżyć z wierzchu resztą oliwy. Podawać na ciepło.

Tagi: , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *