Pieczone jadalne kasztany to przekąska, która świetnie smakuje jedzona na świeżym powietrzu, kiedy jest zimno a ona parzy dłonie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by pieczone kasztany przygotować samodzielnie, w domu. Tym bardziej że są coraz częściej dostępne w naszych sklepach.
Składniki
- Czas przygotowania: 10
- Czas gotowania: 30
- Poziom trudności: łatwe
- jadalne kasztany w ilości dowolnej
Przygotowanie
Umyte i osuszone kasztany układamy na desce płaską stroną w dół i nacinamy ostrym nożem na krzyż (dzięki temu lepiej się ugotują, łatwiej je obrać i zwiększający swą objętość środek nie rozerwie ich w niekontrolowany sposób). Następnie kasztany układamy w garnku nacięciem w dół i delikatnie zalewamy wrzątkiem tak, by się nie poodwracały. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy i lekko studzimy. Potem przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy nacięciem do góry i pieczemy 15 minut na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 220’C. Lekko studzimy, obieramy i jemy na ciepło. Smacznego!
Tagi: jadalne kasztany, kasztany, na słodko, pieczone kasztany, przekąski
Skomentuj ten przepis