Leczo jest jednogarnkową potrawą węgierską. Jej podstawą są kolorowe papryki, pomidory, cebula oraz kiełbasa i/lub boczek. Ja zwykle dodaję również kabaczek, ewentualnie cukinię, jego delikatny smak nie przebija się przez silny smak papryki a lecza jest objętościowo więcej.
Potrawa jest najlepsza, jeśli trochę postoi i wszystko przejdzie swoim smakiem, ale jest pyszna i pachnąca, więc trudno nie zjeść jej od razu.
Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- kolorowe papryki
- cebula
- pomidory
- kabaczek
- czosnek
- kiełbasa, odrobina boczku
- ostra papryczka
- oliwa
- mąka do zagęszczenia, niekoniecznie
- przyprawy: sól, pieprz, chili
Przygotowanie
W sporym rondlu albo garnku z grubym dnem na sporej ilości oliwy szklimy pokrojoną w piórka sporą ilość cebuli. Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak papryka lekko zmięknie, dodajemy pokrojony w kostki kabaczek i dalej dusimy. Pod koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę ostrą papryczkę. W międzyczasie na patelni podsmażamy kiełbasę na boczku. Jak się dobrze zrumieni, całość dodajemy do lecza. Chwilę jeszcze dusimy. Możemy zagęścić mąką np. w formie zasmażki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Po chwili wyłączamy i staramy się poczekać, aż wszystko się przegryzie. Nie jest to jednak konieczne! Leczo powinno być lekko słodkawe ale dość ostre.
Skomentuj ten przepis