Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Agata A.
- świeże leśne grzyby
- do marynaty: woda, ocet, cukier, sól
- przyprawy do słoiczków: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, małe cebulki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Grzyby oczyścić, obrać, dokładnie umyć i pokroić na pożądane kawałki. W odpowiednio dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić do niej grzyby i gotować kilka do kilkunastu minut (w zależności od rodzaju i wielkości grzybów) uważając, by nie wykipiały.
W międzyczasie przygotować marynatę:
* delikatniejsza: 8 szklanek wody, szklanka octu, 8 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki soli
* mocniejsza: 8 szklanek wody, 2 szklanki octu, 13 łyżek cukru, 5 łyżek soli
Wszystkie składniki zagotować.
Gotowe grzybki odcedzić i delikatnie opłukać gorącą wodą. Przekładać do wyparzonych słoiczków razem z przyprawami i zalewać gorącą marynatą. Dobrze zakręcać słoiczki i odstawiać dnem do góry do ostygnięcia.
Tagi: grzyby
Skomentuj ten przepis