Polędwiczki z marchewką w delikatnym sosie chrzanowym - przepis

Polędwiczki z marchewką w delikatnym sosie chrzanowym
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (8 głosów, ocena: 3,88)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • niewielka polędwica wieprzowa
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • garść posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • olej do smażenia
  • woda

Przygotowanie

Polędwicę pokroić w plastry, delikatnie rozbić pięścią, doprawić solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć polędwicę około minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i dorzucić pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i zalać wodą tak, aby wszystko przykryła. Dodać 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i 5 ziaren czarnego pieprzu. Dusić na małym ogniu około 30 minut aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać 3 łyżeczki chrzanu i posiekany koperek.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *