Składniki
- Ilość porcji: 2
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kulinarne.info
- niewielka polędwica wieprzowa (ok. 300g)
- 250ml wytrawnego czerwonego wina
- olej do smażenia
- woda
- mąka do obtoczenia
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie
Polędwiczki marynujemy w mieszance oliwy z solą, pieprzem i tymiankiem (najlepiej pozostawić polędwicę w marynacie na całą noc w lodówce). Następnie kroimy mięso na plastry grubości 1cm i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania lekko chrupiącej skórki. Do usmażonych polędwiczek dolewamy wino i ewentualnie wodę, gotujemy chwilę, aż powstały sos zacznie gęstnieć. Pamiętajmy, że polędwiczki powinny być duszone bardzo krótko.
Na załączonym zdjęciu danie wygląda znakomicie. W rzeczywistości jest nie do zjedzenia! Zdecydowanie odradzam!
Nie zgadzam się z poprzedniczką, polędwiczki wychodzą bardzo smaczne i oryginalne. U mnie na plus, bardzo polecam! 🙂
Pycha! zawsze robie z winem i sa super!!!!!