Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 20 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 2 papryki
- 1 świeża kukurydza mała puszka kukurydzy
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kiełbaski chorizo lub innej suszonej kiełbasy
- 1,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
- ostra papryka w proszku
- 200 ml sosu pomidorowego, passaty
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie
Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę obkroić z nasion, kolby wyrzucić, kukurydzę z puszki odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozgnieść praską. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć kiełbasę i smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron aż lekko się zrumieni, a tłuszcz się wytopi. Kiełbasę wyjąć na talerz.
Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać paprykę w proszku (słodką, ostrą, wędzoną) i smażyć kilkanaście sekund. Dodać kukurydzę oraz paprykę i smażyć przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać pomidory i zagotować. Dodać sos pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 12 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Dodać odłożoną kiełbasę, posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem lub z ryżem.
Skomentuj ten przepis