Muszle nadziewane mięsem mielonym - przepis

Muszle nadziewane mięsem mielonym
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (3 głosów, ocena: 3,33)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
    Nadzienie
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

  • Sos beszamelowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  • Sos pomidorowy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz

  • Dodatkowo
  • 24 makaronowe muszle
  • 50 g startego parmezanu

Przygotowanie

Muszle gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Zmielone mięso podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i pół szklanki mleka, energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki, następnie dolewamy pozostałe mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu dodajemy do mięsa.
W osobnym naczyniu gotujemy pokrojone pomidory wraz z przecierem pomidorowym, dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Sos gotujemy około 10 minut, następnie delikatnie go rozdrabniamy blenderem.
Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby makaron się nie dotykał. Między muszle wykładamy sos pomidorowy, a na wierzch pozostały sos beszamelowy. Na każdą muszlę układamy świeżo starty parmezan. Zapiekamy około 25 minut w 180ºC, przez pierwsze 15 minut naczynie powinno być przykryte folią aluminiową, później odkrywamy danie i podpiekamy wierzch.

Tagi: , , ,

komentarze 4

  1. Mała kuchareczka 27 stycznia 2013 at 23:17 Reply

    Najlepsze co może być to takie jedzonko :))
    Zapraszam do siebie:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

  2. magda 27 stycznia 2013 at 23:24 Reply

    Smacznie nadziane muszle!:)

  3. tarasinski 24 kwietnia 2013 at 10:07 Reply

    a gdzie w składnikach uwzględniona jest mąka i ile jej wsypać ???

  4. admin 24 kwietnia 2013 at 18:32 Reply

    Informacje o mące uzupełnione.

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *