Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kulinarne.info
-
Nadzienie
- 250 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 24 makaronowe muszle
- 50 g startego parmezanu
Sos beszamelowy
Sos pomidorowy
Dodatkowo
Przygotowanie
Muszle gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Zmielone mięso podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i pół szklanki mleka, energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki, następnie dolewamy pozostałe mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu dodajemy do mięsa.
W osobnym naczyniu gotujemy pokrojone pomidory wraz z przecierem pomidorowym, dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Sos gotujemy około 10 minut, następnie delikatnie go rozdrabniamy blenderem.
Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby makaron się nie dotykał. Między muszle wykładamy sos pomidorowy, a na wierzch pozostały sos beszamelowy. Na każdą muszlę układamy świeżo starty parmezan. Zapiekamy około 25 minut w 180ºC, przez pierwsze 15 minut naczynie powinno być przykryte folią aluminiową, później odkrywamy danie i podpiekamy wierzch.
Najlepsze co może być to takie jedzonko :))
Zapraszam do siebie:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Smacznie nadziane muszle!:)
a gdzie w składnikach uwzględniona jest mąka i ile jej wsypać ???
Informacje o mące uzupełnione.