Zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym - przepis

Zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (5 głosów, ocena: 4,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 500 g dyni zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion jarzynowy lub woda
  • 50 - 125 g serka Philadelphia
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki płatków migdałów do podania

Przygotowanie

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tagi:

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *