Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 500 g dyni zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy lub woda
- 50 - 125 g serka Philadelphia
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki płatków migdałów do podania
Przygotowanie
Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tagi: dynia
Skomentuj ten przepis