Racuszki drożdzowe - przepis

Racuszki drożdzowe
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (3 głosów, ocena: 4,33)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 1 godz
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 2 szklanki pszennej mąki plus trzy łyżki do przygotowania rozczynu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • dwie łyżki cukru
  • dwie łyżki roztopionego masła
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodać do wyrośniętych drożdży. Dodać też przesianą mąkę i masło a na koniec ubite białka i delikatnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki, posypać cynamonem. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie zmieszać.
Smażyć racuchy na złoty kolor.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *