Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 55 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- warzywa na bulion: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora, 3 gałązki natki pietruszki, 1 ząbek czosnku
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki szafranu, 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
- 450 g mrożonego kalafiora podzielonego na różyczki
- duża garść świeżego szpinaku)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 200 g ryżu długoziarnistego basmati
- 3 łyżki rodzynek
- 1 - 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Ugotować bulion: do garnka wlać 3 szklanki wody, włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opłukanego pora, natkę pietruszki i czosnek. Dodać przyprawy: sól i pieprz, szafran, kmin rzymski i koper włoski, zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny aż warzywa będą miękkie. Wyjąć pora, czosnek i natkę, resztę warzyw zachować w bulionie.
Różyczki kalafiora wyłożyć na sitko i zalać ciepłą wodą, odstawić. Szpinak opłukać.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Do żaroodpornego garnka o średnicy około 24 cm włożyć masło, podgrzać, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i zeszklić ją. Dodać kurkumę, wymieszać, przesunąć cebulę na bok a w wolne miejsce włożyć mięso. Zwiększyć ogień ab mięso ładnie i równomiernie się obsmażyło.
Po około 3 - 5 minutach smażenia, gdy mięso będzie całkowicie obsmażone, wsypać suchy ryż, doprawić solą i smażyć razem przez około 2 minuty mieszając. Wlać bulion razem z marchewką, włożyć różyczki kalafiora tak aby przykryte były bulionem oraz rodzynki. Delikatnie przemieszać i zagotować na dużym ogniu, przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Wyjąć potrawę z piekarnika, otworzyć, delikatnie przemieszać, włożyć szpinak i z powrotem położyć pokrywę. Po 5 minutach otworzyć i delikatnie przemieszać miękki szpinak z resztą potrawy, skropić oliwą.
Skomentuj ten przepis