Składniki
- Poziom trudności: łatwe
-
Ciasto
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżka kakao
- 1/2 litra mleka
- 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ponadto: 1/2 szklanki wódki, dżem z czarnej porzeczki, orzechy, rodzynki i wiórki
Krem
Przygotowanie
Ciasto. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Na końcu powoli mieszając dodać olej.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki, a do trzeciej mak.
Ciasta wylać na przemian na blachę. Piec jak biszkopt (180' 25-30 minut).
Krem. Na mleku zrobić budyń. Ostudzony utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
Ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy. Resztę rozsmarować na wierzchu.
Na masę wyłożyć dżem, drobno posiekane orzechy i wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki.
Polać nierównomiernie polewą czekoladową i posypać wiórkami.
Odczekać aż trochę zmięknie.
Tagi: krem
Skomentuj ten przepis