Popapraniec - przepis

słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (Oceń ten przepis!)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
    Ciasto
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżka kakao

  • Krem
  • 1/2 litra mleka
  • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ponadto: 1/2 szklanki wódki, dżem z czarnej porzeczki, orzechy, rodzynki i wiórki

Przygotowanie

Ciasto. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Na końcu powoli mieszając dodać olej.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki, a do trzeciej mak.
Ciasta wylać na przemian na blachę. Piec jak biszkopt (180' 25-30 minut).

Krem. Na mleku zrobić budyń. Ostudzony utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy. Resztę rozsmarować na wierzchu.
Na masę wyłożyć dżem, drobno posiekane orzechy i wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki.
Polać nierównomiernie polewą czekoladową i posypać wiórkami.
Odczekać aż trochę zmięknie.

Tagi:

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *