Grzybki marynowane - przepis

Grzybki marynowane
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • świeże leśne grzyby
  • do marynaty: woda, ocet, cukier, sól
  • przyprawy do słoiczków: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, małe cebulki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Grzyby oczyścić, obrać, dokładnie umyć i pokroić na pożądane kawałki. W odpowiednio dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić do niej grzyby i gotować kilka do kilkunastu minut (w zależności od rodzaju i wielkości grzybów) uważając, by nie wykipiały.
W międzyczasie przygotować marynatę:
* delikatniejsza: 8 szklanek wody, szklanka octu, 8 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki soli
* mocniejsza: 8 szklanek wody, 2 szklanki octu, 13 łyżek cukru, 5 łyżek soli
Wszystkie składniki zagotować.

Gotowe grzybki odcedzić i delikatnie opłukać gorącą wodą. Przekładać do wyparzonych słoiczków razem z przyprawami i zalewać gorącą marynatą. Dobrze zakręcać słoiczki i odstawiać dnem do góry do ostygnięcia.

Tagi:

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *