Składniki
- Czas przygotowania: 20 min
- Czas gotowania: 1,5 godz
- Ilość porcji: 4-6
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- królik ok. 1kg
- 4 średnie marchewki
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100ml śmietany (rzadszej 30% lub płynnej 18% śmietany do zup i sosów)
- 4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- zioła: koperek, natka pietruszki, świeży tymianek (ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
Bulion:
Przygotowanie
Tuszę królika pokroić na 8 kawałków, opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę soli i zalać zimną wodą. Wymieszać aby sól się rozpuściła i odstawić na 15 minut.
Marchewki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Kawałki królika wyjąć z wody i dobrze osuszyć. Doprawić solą a następnie obtoczyć w mące, strzepnąć jej nadmiar. Rozgrzać dużą patelnię, dodać łyżkę oleju i obsmażyć kawałki królika (np. partiami, zaczynając od najgrubszych kawałków) po około 7 minut z każdej strony.
Bulion: Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, masło, oliwę, sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli morskiej i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Dodać po 3 gałązki natki pietruszki, koperku, tymianku (lub suszony tymianek).
Do gotującego się bulionu wkładać obsmażone kawałki królika. Na patelnię po króliku włożyć rozdrobniony czosnek i cebulę oraz 1 łyżeczkę oleju. Podsmażyć wszystko przez około minutę ciągle mieszając. Wlać pozostałą 1 szklankę wody i po zagotowaniu przelać wszystko do garnka z mięsem.
Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.
Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu a następnie przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos jest rzadki można zagęścić go 1 - 2 łyżeczkami mąki (najpierw rozprowadzić je w niewielkiej ilości sosu, dopiero później dodać do całej potrawy). Podczas studzenia potrawy sos będzie jeszcze gęstniał.
Na koniec dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku i listki świeżego tymianku jeśli mamy.
Skomentuj ten przepis