Leczo z chorizo i kukurydzą - przepis

Leczo z chorizo i kukurydzą
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 20 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 2 papryki
  • 1 świeża kukurydza mała puszka kukurydzy
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kiełbaski chorizo lub innej suszonej kiełbasy
  • 1,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • 200 ml sosu pomidorowego, passaty
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę obkroić z nasion, kolby wyrzucić, kukurydzę z puszki odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozgnieść praską. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć kiełbasę i smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron aż lekko się zrumieni, a tłuszcz się wytopi. Kiełbasę wyjąć na talerz.
Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać paprykę w proszku (słodką, ostrą, wędzoną) i smażyć kilkanaście sekund. Dodać kukurydzę oraz paprykę i smażyć przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać pomidory i zagotować. Dodać sos pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 12 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Dodać odłożoną kiełbasę, posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem lub z ryżem.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *