Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 10 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- 3 porcje makaronu (ok. 300g)
- 1 łyżka oliwy
- 120g wędzonego parzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 30g tartego sera Pecorino lub Parmezanu
- 4 jajka
- sól i pieprz
Przygotowanie
Jajka wbić do kubka i roztrzepać. Boczek pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka i przykryć.
Na dużej głębokiej patelni na oliwie podsmażyć boczek. Kiedy się lekko zrumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zmniejszyć ogień i po chwili dodać makaron oraz połowę sera. Wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Makaron zalać jajkami i dobrze wymieszać, tak by powstał sos ale jajka do końca się nie ścięły. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Podawać posypane resztą sera.
Skomentuj ten przepis