Makaron a’la carbonara - przepis

Makaron a’la carbonara
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 10 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • 3 porcje makaronu (ok. 300g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 120g wędzonego parzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30g tartego sera Pecorino lub Parmezanu
  • 4 jajka
  • sól i pieprz


Przygotowanie

Jajka wbić do kubka i roztrzepać. Boczek pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka i przykryć.
Na dużej głębokiej patelni na oliwie podsmażyć boczek. Kiedy się lekko zrumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zmniejszyć ogień i po chwili dodać makaron oraz połowę sera. Wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Makaron zalać jajkami i dobrze wymieszać, tak by powstał sos ale jajka do końca się nie ścięły. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Podawać posypane resztą sera.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *