Makaron z fasolką i pomidorami - przepis

Makaron z fasolką i pomidorami
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej)
  • 2 porcje makaronu pióra
  • 2 średnie dojrzałe pomidory np. malinowe
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 40 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie

W dużym garnku zagotować wodę, włożyć fasolkę, posolić i ugotować ją do miękkości. Fasolkę wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Do wody po fasolce dodać więcej soli, zagotować, włożyć makaron i ugotować go al dente.
Z fasolki odciąć szypułki i pokroić ją na kawałki. Pomidory sparzyć wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, włożyć do głębokiego talerza. Usunąć nasiona z pomidorów (robić to nad talerzem) oraz część powstałego soku. Miąższ pomidorów pokroić (wciąż w talerzu) w kosteczkę i razem z resztą soku wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszać. Przesunąć makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzucić kawałki masła. Gdy masło się roztopi przykryć garnek i kilkakrotnie nim potrząsnąć mieszając wszystkie składniki.
Wyłożyć do talerzy. W razie konieczności doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać resztą oliwy extra vergine i posypać bazylią.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *