Mojito (mohito) - przepis

Mojito (mohito)

Mojito (mohito) to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych drinków – można go spotkać w lokalach, ale można też zrobić w domu.

słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Poziom trudności: łatwe
  • pół limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeża mięta
  • 40 ml białego rumu
  • lód kruszony
  • woda

Przygotowanie

Z limonki wycinamy "dupki" oraz środek. Kroimy na ćwiartki, a następnie każdą z nich na 3 części. Wrzucamy to do wysokiej szklanki i zasypujemy 2 łyżeczkami cukru (biały lub brązowy), ugniatamy za pomocą muddlera (lub czegoś podobnego), żeby limonki puściły sok.

Następnie do szklanki dodajemy świeżo ściśniętą w dłoniach miętę, oprócz liści można dodać delikatne gałązki (tak z 8 listków minimum), ugniatamy. Na koniec dodajemy kruszony lód, rum, mieszamy wszystko, dopełniamy wodą (gazowaną lub niegazowaną) i podajemy ze słomką.

Tagi: ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *